
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance Standards at 

Oil and Gas Well Sites 

Protection of Water Supplies 

(§§ 78a.51, 78a.52) 

 
The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

 

§ 78a.51.  Protection of water supplies. 
 

1) For purposes of section 78a.51(d)(2), how will "comparable" be determined?  What 
constituents will be considered in that determination? 

 
Predrill/prealteration surveys, historical monitoring data, investigative samples 
will be some of the tools used to determine the pre-impact quality of the water 
supply source in question. 
 

2) The predrilling survey mainly covers the establishment of baseline water quality, yet 
there is little mention of baseline quantity conditions.  Does DEP intend to establish 
parameters of quantity testing for rebuttable presumption, much like the Bureau of 
Mining and Reclamation does?  How will the department determine the quantity to 
be restored? 

 
Section 78a.51(d)(3) states: 
 

A restored or replaced water supply will be deemed adequate in quantity if it 
meets one of the following, as determined by the Department:  
 

(i) It delivers the amount of water necessary to satisfy the water user’s 
needs and the demands of any reasonably foreseeable uses. 

(ii) It is established through a connection to a public water supply 
system that is capable of delivering the amount of water necessary 
to satisfy the water user’s needs and the demands of any 
reasonably foreseeable uses.  

(iii) For purposes of this paragraph and with respect to agricultural 
water supplies, the term reasonably foreseeable uses include the 
reasonable expansion of use where the water supply available prior 
to drilling exceeded the actual use.” 
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The quantity of water available that needs to be restored is based upon the 
current needs and demands the water supply provides and any reasonably 
foreseeable uses that could have been expected from the water supply.  Also, if it 
is a water supply used for agriculture, the restored water supply quantity must 
address the potential for the expansion of use when the water supply that was 
available prior to drilling exceeded the actual use.  Therefore, each water supply 
will need to be judged on a case by case basis.  Since well drillers’ logs may be 
unavailable or inaccurate and water well yields may diminish over time, the 
Department will primarily rely on current demand and reasonably foreseeable 
uses of the water supply to make its final determination as to what amount of 
quantity needs to be readily available through yield and storage to meet the 
water user’s water demand needs.  Operators may determine a water supply’s 
yield and the demands on it when conducting the predrill/prealteration surveys, 
so that the results may be used as a defense when diminution is being claimed. 
 

§ 78a.52. Predrilling or prealteration survey. 
 
3) What exactly is meant by the requirement in Section 78a.52(d) that the survey 

results must be provided 10 business days prior to drilling?  Does that mean exactly 
10 business days prior to drilling, or at least 10 business days prior to drilling? Can 
operators assume that we can submit all the data at once 14 days or some other 
time before commencement of drilling rather than exactly 10 business days?  
Please clarify when the operator shall submit predrill water quality results to the 
Department of Environmental Protection (DEP)? 
 

DEP must have possession of the predrill survey 10 business days prior to 
drilling.  If the Department receives the predrill survey before 10 business days 
prior to drilling, then this requirement is met. An operator may submit the predrill 
survey sample results to DEP any time prior to the 10 business day deadline. 
 

4) Is the operator no longer required to submit testing results to DEP within 10 days of 
receiving data from lab, but within 10 days of drilling? 
 

Yes.  Unconventional operators may now submit all the samples results for all 
the water supplies that are part of the predrilling/prealteration survey subject to 
the unconventional oil or gas well in question at least 10 business days prior to 
commencement/alteration of the oil or gas well.  This allows the operator to 
submit to the Department all the multiple water supplies’ sample data at once 
instead of submitting the results piece meal. This also allows the driller to take 
samples much closer in time to when drilling will occur. 

 
5) Will there be a technical guidance document (TGD) on water supply and restoration 

released by the DEP for public comment for use with this regulation under Chapter 
78?  When will the TGD be finalized?  Are public comments going to be accepted 
and possibly result in a revised document? 

 
DEP is working on a TGD for the replacement or restoration of private water 
supplies impacted by unconventional operations. Notice of availability as interim 
final will be published contemporaneous to the publication of the final rulemaking 
in the Pennsylvania Bulletin.  This means the TGD will be used as guidance by 
DEP until the final document is published.  There will be a 30-day public 
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comment period on the interim final TGD and DEP will make changes to the TGD 
based upon the comments it receives.  The finalized TGD will be published along 
with the comment and response document after this process concludes. 
 

6) What is the distinction between treating an impacted water supply vs. complete 
replacement?  Does the impacted water supply need to be restored to all drinking 
water standards or only for “constituents of concern?” 

 
There is a distinction between the operator’s obligations between a restoration of 
a water supply and a replacement of a water supply with a new source.  An 
operator is responsible to restoring parameters impacted by oil and gas 
operations to Pennsylvania Safe Drinking Water Maximum Contaminant Levels 
(MCLs), at a minimum, or to a better quality if any of those impacted parameters 
were better than MCL established under the Pennsylvania Safe Drinking Water 
Act.  If the parameter(s) impacted by oil and gas operations can be restored 
through treatment or other rehabilitation measures, then only those parameters 
will need to be addressed.  If the operator needs to replace the impacted water 
supply with a new water supply source, then DEP will require that the new water 
supply meets all the Pennsylvania Safe Drinking Water Act MCLs, at a minimum.  
 

7) Is it permissible for employees of a well owner/operator or employees of the 
accredited laboratory that is analyzing water source samples to actually collect 
water samples, or should the samples be collected by an independent third party 
(e.g., consultant)? 

 
In accordance with Section 78a.52(c), employees of a well owner/operator would 
not be considered independent of the operator.  An employee of an independent, 
accredited laboratory may take water samples and so may an independent 
consultant take samples provided they follow the sampling techniques, 
documentation, handling, transportation, and chain-of-custody requirements of 
the independent Pennsylvania accredited laboratory.  Also, the person taking the 
samples needs to be qualified to take water samples. 
 

8) How long is a water survey considered valid before it would need to be repeated? 
 
A water survey does not have an expiration date, but the more current a survey 
is the more validity the data probably has.  If there are multiple surveys 
conducted on a water source, it is most likely the most recent survey will be given 
more weight than a survey that is much older.  Other factors may need to be 
taken into consideration to determine the relevance of an older survey since 
water quality data is both spatial and temporal and watersheds and water supply 
recharge areas can be altered over time. 
 

9) If further investigation is required by the state, is there any maximum timeframe the 
Department has to ultimately make a final determination? 

 
The Department’s goal is to conclude an investigation into a water supply 
complaint and make a determination within 45 calendar days of receipt of a water 
supply investigation request. In those situations where extenuating 
circumstances prevent the Department from making a determination within 45 
hynymcalendar days, a letter shall be sent to the water supply user/owner 
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containing a summary of the investigation to date and an explanation that 
additional investigation is necessary. See Standards and Guidelines for 
Identifying, Tracking, and Resolving Oil and Gas Violations, Document No. 820-
4000-001. 
 

10) I have seen in the past that a well owner complains of an issue with their well, but 
the only unconventional well is more than 0.5 mile away (or 1 mile away).  
Therefore, the well was not sampled. How does DEP handle this? 

 
DEP will conduct a water supply investigation to determine if there is correlating 
and corroborating evidence that the water supply was impacted by oil and gas 
activities and who is the responsible party. 
 

11) If the operator rebuts the presumption of liability under Section 3218 of the 2012 Oil 
and Gas Act, does the operator need to provide temporary water? 

 
If the rebuttal of the presumption is deemed to be satisfactory by the DEP and 
that determination is made prior to the 24-hour deadline for the operator to 
provide temporary water, then the operator will not be required to provide 
temporary water.  Otherwise the operator will be expected to provide the 
temporary water until the Department deems the presumption to be rebutted. 
 

12) If a water supply owner declines to allow an operator of an unconventional well 
access to the water supply to take a predrill survey sample, creating a defense to 
presumption under Section 3218(d)(2)(ii), how does the operator submit that 
information to the Department? 

 
Sections 78a.52(f) and (g) are not explicit about when the written notice to the 
landowner or water purveyor indicating that the presumption established under 
Section 3218(c) of the 2012 Oil and Gas Act may be void if the landowner or 
water purveyor refuses to allow the operator access to conduct a predrilling or 
prealteration survey needs to be submitted to the DEP. Section 78a.52(a) states 
that a well operator who wishes to preserve its defense under Section 
3218(d)(2)(i) of the 2012 Oil and Gas Act (relating to protection of water supplies) 
that the pollution of a water supply existed prior to the drilling or alteration of the 
well shall conduct a predrilling/prealteration survey in accordance with this 
Section. The Department interprets this as meaning that copies of the letters sent 
to the landowner or water purveyor indicating that the presumption established 
under Section 3218(c) of the 2012 Oil and Gas Act may be void if the landowner 
or water purveyor refused to allow the operator access to conduct a 
predrilling/prealteration survey should be sent to the Department as part of the 
sample results survey required under section 78a.52(a).  
 

13) What if the predrill water quality of a water source did not meet the Safe Drinking 
Water Act standards before drilling? Is the operator required to replace all water 
quality parameters to drinking water standards? Is the operator responsible for only 
the water parameter that is affected?  

 
If a water supply has been impacted by oil and gas operations, the parameter(s) 
determined to be impacted by oil and gas operations need to be restored to 
Pennsylvania Safe Drinking Water Act MCLs at a minimum or better than its 

http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/Get/Document-105828/820-4000-001.pdf
http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/Get/Document-105828/820-4000-001.pdf
http://www.elibrary.dep.state.pa.us/dsweb/Get/Document-105828/820-4000-001.pdf
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corresponding Pennsylvania Safe Drinking Water Act standard(s), if the 
parameter(s) were of better quality.  Otherwise, the Department will be allowing 
operators to degrade a natural resource relied upon as a water supply resource.   
 
Water supplies that need to be replaced by a new water supply (regardless of 
previous quality) must be replaced with a new water supply source that meets all 
the Pennsylvania Safe Drinking Water Act standards, at a minimum.  Otherwise 
the Department would be derelict in its duties if it allowed operators to provide 
replacement drinking water that by its own standards is not fit to drink simply 
because the pre-existing water supply was poor. 
 

14) What standards do operators need to comply with if a water supply is impacted for 
parameters that do not have an established MCL? 

 
If a water quality parameter with no primary or secondary drinking water MCL 
established under the Pennsylvania Safe Drinking Water Act is determined to be 
impacted by oil and gas operations, the concentration of the parameter in the 
restored water supply should be comparable to the pre-impact water quality as 
determined in the predrilling/prealteration survey. 
 
If a water quality parameter is impacted by oil and gas operations and that 
parameter has no primary or secondary drinking water MCL established under 
the Pennsylvania Safe Drinking Water Act and the pre-impact concentration is 
unknown, the restored water supply should meet an applicable health-based 
criteria used by the Safe Drinking Water Program and/or the Statewide Health 
Standards for Groundwater used by DEP’s Environmental Cleanup and 
Brownfields Program.  These programs will be consulted to determine an 
acceptable level for restoration requirements. 
 

15) What is the status of the form on website for submitting the predrill/prealteration 
survey data as required under section 78a.52(d)? 

 
The form will be ready for use in the Department’s eLibrary as of the effective 
date of the final rulemaking. 
 

16) Other than drilling and completing a well, what are examples of other activities 
where water sampling must occur? 

 
Predrill/prealteration water samples are not compulsory and are an option an 
operator may utilize as a potential defense of the statutory rebuttable 
presumption, as noted in Section 3218(d) of the 2012 Oil and Gas Act. 
 

17) Does or will the Department notify operators if they have or have not submitted 
sufficient information to rebut the presumption, and is there an opportunity to 
supplement an operator's submission regarding the rebuttable presumption? 

 
No, DEP will not be critiquing the strength or weakness of an operator’s 
predrill/prealteration survey, since they are not compulsory to be conducted.  An 
operator may choose how thorough or broad of a survey to conduct. 
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18) If a landowner does not respond to a water sampling notification request and the 
notification is returned to the operator, does this equate to a landowner decline? 

 
Yes, provided that the protocol found in Section 3212 of the 2012 Oil and Gas 
Act is followed and that this information is submitted to DEP as part of the 
predrilling/prealteration survey. 
 

19) Will the Department be adopting a water quality database, similar to the Bureau of 
Safe Drinking Water?  What is the status of the electronic submittal protocol for 
predrill data? 

 
No. Although, the Office of Oil and Gas Management’s goal is to have a predrill 
database, the Safe Drinking Water Program’s DWELR system is not appropriate 
for use by unconventional operators. While such a system is under development, 
operators will use an Excel spreadsheet summary along with scanned PDFs, 
both of which will be submitted to DEP electronically through eSubmissions.  This 
process will be ready as of the effective date of the rulemaking. 

 

 


