
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
Environmental Protection Performance Standards at 

Oil and Gas Well Sites 

Well Permits and Reporting 

(§§ 78a.11 – 78a.19, 78a.121 – 78a.123) 

 

The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in and 
address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of reference 
to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws and 
regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement or 
amend this document at any time as necessary without notice. 

 
1) What is required for transfer of ownership of well?  Just a notice within 30 days, or a 

transfer application and approval by DEP?   
 

This is not new or changing in the final rulemaking.  The requirements regarding 
transfer of well ownership are specified in Section 78a.14 and have been in place 
since 1989.  Please note that the transfer of well ownership and the transfer of 
permit to drill or operate a well are separate transactions.  An application for a 
well permit transfer will only need to be submitted if there is a change in the well 
operator as a result of the transfer of well ownership.  The requirements 
regarding the transfer of a permit to drill or operate a well are specified in Section 
78a.13.  A permit to drill or operate a well cannot be transferred without written 
approval of the Department of Environmental Protection (DEP). 

 
Transfer of Well Ownership vs. Transfer of Well Permit FAQ (PDF) 

 
2) Notifying DEP within 30 days of transfer of ownership seems to be at odds with 

needing DEP's approval to transfer well permits. Can you please explain how 
transfer of ownership and transfer of well permits work together? 

 
Sections 78a.13 and 78a.14 address this question directly.  The new 
owner/operator is required to notify DEP in writing within 30 days after the 
transfer of ownership of the well.  The notice has to include an application for a 
well permit transfer if there is a change in the well operator.  A transfer of 
ownership can occur without changing the operator.  Section 78a.13 addresses 
permit transfers, saying no transfer, assignment, or sale of rights granted under a 
permit or registration may be made without prior written approval of the 
Department.  Permit transfers may be denied for the reasons set forth in Section 
3211(e.1), (4) and (5) of the 2012 Oil and Gas Act (relating to well permits). 

 
If the ownership of a well is transferred, but an application to transfer the permit 
is not submitted to DEP and approved, the responsibility for complying with the 

http://files.dep.state.pa.us/OilGas/BOGM/BOGMPortalFiles/OilandGasFAQ/SubchapterB-PermitsTransafersandObjections/TransferofOwnershipvsTransferofPermit.pdf
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2012 Oil and Gas Act and with Chapter 78a remains with the permittee on record 
with the Department. 

 
3) Transferring a conventional well.  Can a landowner take possession of a 

conventional well and does that follow the same transfer process? 
 
Yes.  The well transfer process in Chapter 78 has not changed. 
 
Landowners should be aware of the costs of compliance of being a gas well 
operator, including bonding, quarterly integrity well inspections and annual 
production/waste reporting, gas migration response if the well leaks, and 
plugging costs. 
 

4) How will the Department review requests to renew a permit issued under the 
existing Chapter 78 regulations when the renewal request is made after the effective 
date of the new Chapter 78a regulations, in light of the new public resources 
considerations, etc.? 

 
Renewal applications must meet the requirements of section 78a.17(b), including 
the permit fee and surcharge, an affidavit affirming that the information on the 
original application is still accurate and complete, that the well location 
restrictions are still met and that the entities required to be notified under Section 
3211(b)(2) of the 2012 Oil and Gas Act (relating to well permits) have been 
notified of this request for renewal. 
 

5) Please define “good cause” in regards to the extension request under section 
78a.17. 

 

Good cause will be evaluated on a site-specific basis. The request should 
indicate the reason why the well drilling cannot be completed within the allotted 
16 months.  A possible example of good cause would be that the vertical portion 
of a well is drilled, but a rig capable of drilling horizontal will not be available for 
another three months.   

 
Drilling must be pursued with due diligence, or the permit will expire.  Drilling 
pursuant to a permit must be commenced during the 12 months following permit 
issuance to be eligible for a due diligence period extension.   
 
Due Diligence for Drilling a Well FAQ (PDF) 
 

6) When will the extension request form be available? When will the updated Well 
Permit Form be available? 
 

The forms will be available in eLibrary when the rulemaking is published in the 
Pennsylvania Bulletin. 
 

7) Will well permit renewals be required to be submitted electronically? 
 

Yes, the new electronic submission systems required for the current rulemaking 
are in development and internal testing.  DEP has scheduled training on the new 
systems on October 4 and 5. 

http://files.dep.state.pa.us/OilGas/BOGM/BOGMPortalFiles/OilGasReports/Construction_Standards_FAQ/FAQ%27s/Due_Diligence_for_Drilling_a_Well.pdf
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eNotifications: This will be very similar to what operators currently use for spud 
dates, cementing casing strings, and pressure testing wells.  The well operator 
will log in through GreenPort, indicate via a drop-down menu what kind of 
notification, and then provide the appropriate details. 
 
eSubmissions: The goal is to have electronic applications online.  This system 
will operate in the interim as a file upload portal.  The operator will log in through 
GreenPort, access the eSubmission portal, select a submission, select a 
document file on the well operator’s computer, and finally upload and submit the 
file to the Department electronically. 
 
eWell: The electronic well permitting application has already been available for 
well operators to use for about 18 months for submitting DOW permit 
applications.  It will include renewals, modifications (e.g., changes to the BHL, 
changes to the wellbore path, drilling deeper, alterations, change in use, etc.), 
and re-drilling of plugged wells.   

 
8) If an operator has a permit to drill a well prior to the effective date of the rulemaking 

but has not drilled the well yet, will the operator be allowed to drill the well when the 
rulemaking becomes effective? 

 
Yes, however, operators must follow all provisions of Chapter 78a relating to the 
new well, including subsequent submissions such as the well record and 
completion report. 
 

9) The $250 surcharges are still to be in addition to the permit fees correct?  So it 
would be $4200 or $5000 plus $250 correct? 

 
That is correct.  The $250 surcharge for gas wells and the $150 surcharge for oil 
wells is imposed by Section 3271 (pertaining to well plugging funds) of the 2012 
Oil and Gas Act and is not changed by this rulemaking. 
 

10) What is a “nonvertical unconventional well”?  How is it different from a vertical one? 
 
These terms are defined in Section 78a.1:   
 

Nonvertical unconventional well—  
 
(i) An unconventional well drilled intentionally to deviate from a 
vertical axis.  
(ii) The term includes wells drilled diagonally and wells that have 
horizontal bore holes. 

 
Vertical unconventional well—An unconventional well with a single 
vertical well bore. 

 
The well permit application instructions state, “If the wellbore is intended to be 
deviated from vertical by more than 3 degrees, check deviated.” 
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11) When will the new production and waste report forms be available? When will the 
new Completion Report forms be available? 

 
There is no paper form for production and waste reporting.  Production and 
waste reporting has been electronic for several years. 
 
The completion report form will be available in eLibrary when the final rulemaking 
is published in the Pennsylvania Bulletin. 
 

12) Regarding monthly waste reporting, when will this begin (i.e., January 2017 or 
earlier)? 

 
Because the final rulemaking will be published in the middle of the current 
reporting period, monthly waste reporting will begin with the January 2017 report, 
which is due March 17, 2017. Operators will submit the report covering the period 
from July 1, 2016 through December 31, 2016 on February 15, 2017. 
 

13) Will the Department transition from paper permitting to e-permitting or will there be a 
drop dead day? 

 
The deadline will be when the regulation becomes effective.  DEP does not 
expect much difficulty for the well operators to switch over to the electronic 
reporting system.  The electronic system may be easier, for example, because 
submission of the certified mail receipts will not be required.  A simple check-box 
will be used to certify that the required notifications were delivered.  A definition 
of “certified mail” has also been included in section 78a.1 to allow delivery 
options equivalent to United States Postal Service (USPS) certified mail but from 
other delivery services in addition to the USPS. 
 

14) Regarding Well Records and the start of the "30-Day Clock". Does drilling mean - 
well has reached final total depth (TD) or when final casing is cemented in the hole. 
There could be a day or two of lag between finish of drilling and "complete 
construction" of the well. 

 
The 30 day clock for submitting a well record begins when the drilling reaches 
TD. 
 
FAQ: Clarification Regarding Well Record Submission Requirements 
 

15) Will the Department require operators to log the surface string or will they accept 
other means of identifying surface water intervals? 

 
Although petrophysical logging (use of electrical logging tools) and looking for 
water shows are both techniques that allow companies to make some 
determination about the presence of fresh, brackish, and saline intervals in the 
subsurface; there are no new requirements with regard to determining the base 
of fresh groundwater.  Companies may employ the following analysis as stated in 
section 78a.1: 
 

Deepest fresh groundwater—The deepest fresh groundwater bearing 
formation penetrated by the wellbore as determined from drillers logs 

http://files.dep.state.pa.us/OilGas/BOGM/BOGMPortalFiles/OilGasReports/2016/Clarification%20Regarding%20Well%20Record%20Submission%20Requirements.pdf
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from the well or from other wells in the area surrounding the well or from 
historical records of the normal surface casing seat depths in the area 
surrounding the well, whichever is deeper. 

 
16) Will the log database be available for public searches? 

 
The log database is available from the DCNR on a subscription basis. 
 

17) What is the anticipated start date for well permit applications to be filed 
electronically?  What is the deadline for the entering the files in the new electronic 
data base? 

 
Operators must submit well permit applications electronically beginning on the 
effective date of the rulemaking. 
 

18) Will the Department be available to work with IT solutions for e-reporting/permitting 
uploads rather than data entry? 

 
Yes.  
 

19) If well permit applications are submitted prior to publication of the final-form 
rulemaking, will they be grandfathered? 

 
Yes, DEP will process applications under the regulations that were effective 
when the applications are submitted, so long as the application is administratively 
complete before the publication of the final rulemaking. 
 

20) What needs to be on the “Certification of Area of Review” when it is submitted with 
the Completion Report?  Is there a DEP form for this? 

 
The certification of implementation of the area of review monitoring plan is 
contained in the signature block of the well completion report form. 
 

21) How will the logs that are now mandatory to be submitted be kept confidential? 
 
As an initial point, the standard logs are typically requested by the Department 
already under existing authority, including section 3222(b)(4) of the 2012 Oil and 
Gas Act. 
 
The final-form rulemaking does not change Section 707(b) of the Pennsylvania 
Right to Know Law (RTKL) outlines the procedure for the production of records 
containing trade secrets or confidential proprietary information (CPI): 
 
“An agency shall notify a third party of a request for a record if the third party 
provided the record and included a written statement signed by a representative 
of the third party that the record contains a trade secret or confidential proprietary 
information.  Notification shall be provided within five business days of receipt for 
the record.  The third party shall have five business days from receipt of 
notification from the agency to provide input on the release of the record.  The 
agency shall deny the request for the record or release the record within ten 
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business days of the provision of notice to the third party and shall notify the third 
part of the decision.” 
 
This section of the RTKL states that notice of a RTKL request is given to third 
parties who provide a signed written statement simultaneously with the 
submission of its records. The statement of the third party must assert that the 
records contain, or are, Trade Secrets/CPI. The Department has interpreted this 
provision to exclude the act of generically stamping records as CPI/Trade Secret 
since it does not meet the written, signed, statement requirement.  
 
By providing written notification as required by the statute, the Department will 
timely notify you of a RTKL request and give you an opportunity to provide 
additional information for the Department’s final response as it pertains to your 
records and the issue of trade secret/CPI. 
 

22) How long can our logs be held confidential? 
 
The logs may be held confidential until a Right to Know Law is received. At that 
point, the Department will follow the procedure outlined in Section 707 of the 
RTKL. 


