
  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

Environmental Protection 
Performance Standards at Oil and 

Gas Well Sites 
 

Pipelines and Horizontal Directional Drilling  
(§§ 78a.68, 78a.68a, 78a.68b) 

 
 
The purpose of this Frequently Asked Questions (FAQ) document is to highlight changes in 
and address questions about the new regulations. This FAQ should not be used in lieu of 
reference to the 2012 Oil and Gas Act, 25 Pa.Code Chapter 78a and other applicable laws 
and regulations. The answers outlined in this FAQ are intended to supplement existing 
requirements. Nothing in this document shall affect statutory or regulatory requirements. 

 

This document is not an adjudication or a regulation. There is no intent on the part of the 
Department to give this document that weight or deference. The Department may supplement 
or amend this document at any time as necessary without notice. 

 
§ 78a.68 

 
1) Will county conservation districts receive training in regards to reviewing linear 

ESCGP-2 projects? 
 

The Department offers Chapter 102 and Chapter 105 related trainings to county 
conservation district staff several times a year. These regulations relate to a 
number of industries including construction for residential and commercial 
development, agriculture and timber harvesting as well as oil and gas related 
activities. The Department anticipates that training will be necessary for District Oil 
and Gas staff as well as county conservation district staff after the Chapter 78a 
regulation is promulgated, including the issues related to pipeline projects. (posted 
10/14/16) 
 

2) Does the requirement for “highly visible flagging, markers, or signs” along the 
gathering pipeline in section 78a.68(b), require “reflective material” as is the case in 
section 78a.55(i)(4)(i) which specifies “reflective” signs for well site access road 
entrances? 

  
For gathering pipelines, there is no explicit, across-the-board requirement that the 
flagging, markers or signage used to demarcate the boundaries of the limit of 
disturbance, wetlands and locations of threatened or endangered species habitat, 
be of reflective material to meet the “highly visible” standard in section 78a.68(b). 
(posted 10/14/16; edited 11/18/16) 

 
§ 78a.68b 

 
1) Does DEP approval for a well development pipeline crossing a bridge, satisfy the 

need to obtain Pennsylvania Department of Transportation (PADOT) approval? (posted 
10/14/16) 

 
No, DEP approval is a separate authorization from the PADOT approval. 

 



2) How do you refuel pumps when constructing a stream crossing that requires the 
pump to be located near the stream for a pump around? (50-feet fueling restriction). 

 
Section 78a.68a(e) states: 

 
Materials staging areas shall be located outside of a floodway, as defined in 
section 105.1 (relating to definitions), of any watercourse or greater than 50 
feet from any body of water, unless otherwise approved in writing by the 
Department. 

 
Therefore, refueling of pumps or any other mechanical devices must be done 
beyond the floodway of a stream or 50 feet beyond top of bank, unless authorized 
by the Department in writing. (posted 10/14/16) 

 
3) Are the pipelines on well sites considered to be “well development pipelines?” 

 
Well development pipelines move fluids between well pads and between wells and 
associated facilities. Well development pipelines stop at the well pad so therefore the 
term “well development pipeline” does not include those portions of pipelines that are 
located within the boundaries of unconventional well sites subject to the containment 
system requirements of section 78a.64a. (posted 10/14/16) 

 
4) Once the new regulations are passed, will existing well development pipelines that are in 

operation be grandfathered for a certain period of time? 
 

In accordance with subsection (l), these existing pipelines need to be restored when 
the well sites they service are restored. (posted 10/14/16) 

 
5) Can there be an alternative approach to a well development pipeline having to pass the 

125 percent for 2-hour pressure test? 
 

There is no approved alternate approach to the 125 percent pressure test. The 
Department believes that the pressure testing requirements in the final-form rulemaking 
represent appropriate and reasonable testing standards (see, e.g., 49 CFR 195.304). 
(posted 10/14/16) 

 
6) Will butt-fused (heat fused) high-density polyethylene (HDPE) connections be allowed at 

stream crossings OR a fusion weld across a wetland? 
 

Yes, heat fused connections between two HDPE pipes is not considered to be a joint 
by DEP; rather, it is considered a weld and therefore would constitute a single piece of 
pipe. (posted 10/14/16) 

 
7) Are shut off valves required at all stream crossings or just perennial and intermittent 

crossings? 
 

Shut off valves are required and shall be installed on both sides of all well development 
pipelines crossing a watercourse or body of water, including wetlands. A watercourse is 
defined in section 78a.1 via reference to section 105.1 as “a channel  or conveyance of 
surface water having defined bed and banks, whether natural or artificial, with perennial 
or intermittent flow.” In addition, perennial is defined as a stream that has continuous 
flow and intermittent is defined as a stream that has flows only during certain times of 
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the year – there are no other types of streams other than perennial or intermittent. 
(posted 10/14/16) 

 
8) Please clarify that fresh water transfer is not regulated as a “well development pipeline?” 

 
According to section 78a.68b(b) operators shall install well development pipelines that 
transport fluids other than fresh ground water, surface water, water from water 
purveyors or other department-approved sources aboveground except when crossing 
pathways, roads or railways where the pipeline may be installed below ground surface, 
or crossing a watercourse or body of water where the pipeline may be installed below 
the ground surface with prior department approval. (posted 10/14/16) 

 
9) Regarding well development pipelines - the regulations are intended to regulate the 

transfer of impaired fluid between well sites, not between facilities on a well site such as 
transfer from an on-site above ground storage tank (AST) pad to the hydraulic fracking 
working tanks. Correct? 

 
Yes, that is correct. (posted 10/14/16) 

 
10) How would existing buried produced water transfer pipelines be regulated? Will existing, 

buried functioning well development pipelines in shared rows with other pipelines need to 
be reclaimed or placed above ground? 

 
Existing underground well development pipelines transferring produced water must be 
removed in coordination with the well site restoration timeline of the well site the 
pipeline serviced. 

 
Please note that the definition of “well development pipelines” in section 78a.1 is limited 
to those pipelines that lose functionality when the well site serviced by the pipeline is 
restored. If an existing pipeline maintains functionality after the well site is restored (for 
example, servicing multiple well sites or moving produced fluids back to an 
impoundment), it is not defined as a “well development pipeline” and this section does 
not apply. (posted 10/14/16) 

 
11) All well development pipelines not transferring fresh water must be constructed above 

ground. Is this true for double-walled pipelines with leak detection? 
 

Yes. (posted 10/14/16) 
 
12) Does a well development impoundment only store freshwater? Does a well development 

pipeline transport materials other than freshwater? 
 

The answer to both questions is yes. (posted 10/14/16) 
 
13) Is a freshwater-only temporary aboveground pipeline not subject to the well development 

pipeline requirements? 
 
Regulated well development pipelines (aboveground and buried) do include those 
used to move freshwater.  There are additional requirements for aboveground well 
development pipelines moving fluids other than freshwater in section 78a.68b(b) and 
section 78a.68b(e).  (posted 10/14/16; edited 11/18/16) 
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14) Does the requirement for “highly visible flagging, markers, or signs” along the pipeline in 

section 78a.68b(f), require “reflective material” as is the case in section 78a.55(i)(4)(i) 
which specifies “reflective” signs for well site access road entrances? 

  
For well development pipelines, there is no explicit, across-the-board requirement that 
the flagging, markers or signage used to demarcate the boundaries of the limit of 
disturbance, wetlands and locations of threatened or endangered species habitat, be 
of reflective material to meet the “highly visible” standard in section 78a.68b(f). (posted 
10/14/16; edited 11/18/16) 
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