Q:
How do I determine if I have an exceedance of an SMCL at my site?

A:
The proposed regulations require that SMCLs be met at all points of use of groundwater for those exceedances that are attributable to the release at the site, not for all exceedances of SMCLs.  In demonstrating that this requirement is met, a remediator may use fate and transport analysis, sampling, and professional judgment to predict the concentrations at the point of use.  If exceedances at the point of use are predicted, the remediator may sample to determine if they actually occur. If sampling shows that no exceedances of the SMCLs occur at the point of use, attainment of the SMCLs has been demonstrated. If sampling shows exceedances, they must be addressed.

Q:
In conducting the vapor screen under the Statewide health standard, how can I account for the possible future location of a building on the property where currently there is no building?

A:
If the vapor source is within 100 ft of the potential building location, the options in the center section of the screening matrix are available to show that the vapor pathway presents negligible risk.  If the appropriate MSCs or numeric values are met, or if the J&E screening levels are met then the site passes the screen and vapor intrusion is a negligible risk. If the screening values are not met, soil gas samples may be taken at the source and compared to the indoor air MSCs. If these values are met, the vapor pathway presents negligible risk. If neither the screening values nor the soil gas samples pass the screen, then a deed restriction should be placed on the property to alert future owners of the potential for vapor intrusion risks, and to restrict the use of the property or require that any new buildings to be constructed incorporate mitigation measures for vapor intrusion.

Q:
Is there a minimum depth between the structure floor (whether subsurface or slab on grade) and the water table for collecting soil gas?  As we understand it, soil gas should not be collected in the saturated zone.

A:
There is no minimum depth.  The sample should be taken as long as it is not in the saturated zone.  This sample should be part of the vertical profile.  We also do not expect that you can obtain any soil gas sample from the saturated zone.

Q:
Can I use a combination of standards where I intend to attain the Statewide health standard for soils, but use a site-specific risk assessment to address vapor intrusion concerns?

A:
Yes. The vapor intrusion guidance allows for a site-specific evaluation under the Statewide health standard. In addition, a full site-specific standard risk assessment may be conducted to show that the risk from vapor intrusion is within the risk range of Act 2.  Keep in mind that, as with any combination of standards, all requirements of each standard must be met, including notice provisions and comment periods under the site-specific standard. 

Q:
Section 250.204(g) includes a requirement that for remediations using natural attenuation a postremediation care plan be included in the final report. What would be included in such a plan?

A:
An example of this situation would be where a remediator is relying on natural attenuation to reduce the concentrations in a release to groundwater to levels that meet the Statewide health standard before the plume reaches the property boundary or before it moves beyond an area served by public water where the groundwater is not used for drinking water.  If the remediator has extensive groundwater data such that calibration of the fate and transport model is accomplished, little postremediation care is required. For properties where the age, stability and movement of the plume are less well understood, the postremediation care plan would involve monitoring of the plume movement to calibrate the model and verify that the plume is degrading as predicted.

Q: 
When are institutional controls required for groundwater that exceeds drinking water levels moves off the source property?

A: 
This situation can exist where the area around a property is served by public water. Even though this situation meets a standard, a postremediation care plan is required, but the extensiveness of the plan depends on the analysis of the plume and the remediator’s knowledge regarding its movement and stability.

If the fate and transport analysis and the judgment of the environmental professional conducting the analysis indicate that the plume will naturally attenuate to drinking water levels off the property with a reasonable time frame (e.g., 5 – 20 years), a postremediation care plan that consists of reassessing the water use surrounding the property would be appropriate.  This reassessment could include such actions as verifying that the surrounding properties are still being billed for water use, conducting door-to-door surveys of water use, determining if well drilling permits have been issued for the area surrounding the property.  The existence of a municipal ordinance that prohibits the use of groundwater for drinking water use  would also serve to verify that groundwater is not used for drinking water and is preferred in this scenario.

If the contamination is present over a larger area, more formal institutional controls would be appropriate.  These controls would be in the form of deed notices and/or deed restrictions on the affected properties.  Again, a municipal ordinance that prohibits the use of groundwater for drinking water use would be an appropriate institutional control.

