SDW LAB Inspection Questions
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	Item
	Question
	BSDW Specific Details

	[bookmark: RANGE!A3:B68]Section 1:  Sample Acceptance

	1.1
	Does the laboratory's sample acceptance policy meet Bureau of Safe Drinking Water requirements with respect to the minimum required information on the submission form?
	PWSID; sample type; location ID; description of sampling location; indicator that sample is/is not reportable to BSDW.

	1.2
	If the BSDW minimum required information is not present, what action is taken?
	Attempt to obtain missing info:  refer to Site Sampling Plan; contact client for missing information; contact Sanitarian or PADWIS section for assistance.

	1.3
	If the BSDW minimum required information cannot be obtained, what action is taken?
	Sample rejected or submit Request to Submit Qualified DW Result.

	Section 2a:  Sample Collection Done By Laboratory (If N/A, skip to Section 2b)

	2a.1
	Does the laboratory's sample collection plan address samples that have special collection requirements as mandated by State or Federal regulation or the analytical method?
	VOC samples taken by person trained per 109.303(d).  PFAS samples taken in accordance with EPA guidance.  40 CFR Part 136(e) and/or BOL 150-4200-002.

	2a.2
	Does the laboratory's sample collection plan refer the user to the client specific site sampling plans mandated under Chapter 109?
	Samples taken at locations identified in DEP approved sampling plans (109.301; 109.302; 109.1103; 109.1202; 109.1303).  Samples taken in accordance with the system's Comprehensive Monitoring Plan (109.303(i)).  Special monitoring samples taken in accordance with 109.302(d).

	2a.3
	Are the client site sampling plans readily available to laboratory employees who perform sample collection?
	Samples taken at locations identified in DEP approved sampling plans (109.301; 109.302; 109.1103; 109.1202; 109.1303).  Samples taken in accordance with the system's Comprehensive Monitoring Plan (109.303(i)).  Special monitoring samples taken in accordance with 109.302(d).

	2a.4
	Are sufficient notes recorded either on the Chain of Custody or in a field log, to meet the record maintenance requirements of Chapter 109?
	Required elements for all public water systems (or entity who performs the sampling on behalf of the water system):  PWS name & ID number; date, time & place of sampling; name of the person who collected the sample (printed legibly); identification of sample type (routine distribution, check, raw, finished water, special purpose sample).

	2a.5
	What is the standard procedure if a sample location identified in the client's sampling plan is unavailable at time of collection?
	Contact the client (water system) to determine if a suitable replacement site exists.  If not, do not collect the sample.  All compliance samples must be collected from a BSDW approved location.

	Section 2b:  Sample Collection Done By Laboratory Contracted Third Party (If N/A, skip to Section 2c)

	2b.1
	What is the name of the individual or business entity that collects samples on behalf of the laboratory?
	Have a representative from that business entity available to answer the questions in Section 2c

	2b.2
	Is the contractor considered an employee of the lab?
	

	2b.3
	If yes, does the lab provide all required training and track documentation for the third party performing the sample collection and field analysis?
	

	2b.4
	If no, does the laboratory ensure that the third party is a registered lab and meets the requirements of Chapter 304 for field testing of ABR parameters before retaining their services?
	

	2b.5
	Which party is responsible for determining the proper sample collection locations/frequencies/parameters?
	

	Section 2c:  Sample Collection Done By Water System Personnel

	2c.1
	Does the laboratory provide sample collection guidance to the client which is consistent with the BSDW requirements listed in 2a.1 & 2a.2?
	Chapter 252.307 & BOL 150-4200-002 require the accredited lab to provide Sample Collection Instructions to anyone submitting samples for analysis.

	2c.2
	Does the accredited lab report the results of field analyses?
	

	2c.3
	If yes, does the accredited laboratory  report the field analysis results using a valid lab ID registered to the client who performed the field testing?
	The accredited lab may not report results analyzed by a non-lab employee using their lab ID.

	Section 3:  Chain of Custody

	3.1
	Is a chain of custody (COC) or submission form used?
	If no, how are the documentation requirements of 109.701(a)(1) (specified in question 1a above), met?

	3.2
	Is the COC or submission form pre-populated prior to sample collection?
	

	3.3
	If yes, what information is pre-populated?  What information is filled out in the field?  How are discrepancies or changes noted on the form?
	Time of collection may NOT be pre-populated.

	3.4
	If the lab uses an internally generated ID on the COC, how is the sample collection location verified by field and lab staff?
	i.e., Record description of sampling location not just location ID.

	Section 4:  Subcontracting

	4.1
	Have the responsibilities of the primary and subcontract lab been made clear in writing?
	Who reports the data to DWELR? Who is responsible for notifying the client (water system) of any exceedances or the need to recollect or collect check or confirmation samples?

	4.2
	If the primary lab creates a secondary COC for submission to the subcontract lab, how is the accuracy of the sample information confirmed by the lab responsible for reporting the data to the Bureau?
	The reporting laboratory must have access to the original sample documentation (COC however named).

	4.3
	If the primary lab reports results to DWELR on behalf of the subcontracted lab, is the lab ID for the subcontracted lab used?
	All results must be reported to DWELR with the ID of the lab that performed the analysis.

	Section 5:  Accreditation by Rule Parameters

	5.1
	Does the laboratory perform testing for any of the parameters listed under 109.304(c)?
	Alkalinity, calcium, chlorine dioxide, free/total chlorine, chlorite, conductivity, fluoride, magnesium hardness, orthophosphate, ozone, pH, silica, temperature, turbidity.

	5.2
	Is the laboratory accredited for the listed parameters?
	(If yes, skip to Section 6)
If no, list analyte & test method here:

	5.3
	If the laboratory is analyzing any parameters under Accreditation By Rule, are they using only the allowed test methods?
	(Check table for acceptable methods for ABR parameters)  If no, list analyte & test method here:

	5.4
	If the laboratory is analyzing any parameters under ABR, do they employ a Certified Operator with the appropriate classifications & subclassifications?
	Enter name & client ID of CO

	5.5
	Are the ABR parameters tested by the CO?
	

	5.6
	If ABR parameter testing is not performed by the CO, is there an SOP written or approved by a designated Operator in Responsible Charge (OIRC) that provides the necessary detail for another person to perform the testing correctly?
	

	Section 6a:  Field Testing by Laboratory Staff

	6a.1
	Do any laboratory staff perform field testing of samples?
	(If no, skip to Section 6b)

	6a.2
	Is the lab accredited for the parameters being tested in the field?
	(If no, skip to question 6a.4)
(If yes, answer question 6c then skip to question 6e).

	6a.3
	If the lab is accredited for the field testing parameters, does each field staff person receive full & ongoing training as required under Chapter 252?
	Do they prepare the calibration and DOC solutions? Do they receive annual ethics training?  Are they required to read and sign each update of the SOP?  Are they given a copy of the document-controlled SOP to take out into the field with them?  Are field staff ever required to analyze PT samples?

	6a.4
	If the lab is not accredited for the field testing parameters, are field staff following an SOP written or approved by a laboratory employed OIRC?
	Ask for and review the SOP(s)

	6a.5
	If the lab is not accredited for the field testing parameters, are field staff following the requirements of Method 334.0 for free/total chlorine testing?
	Ask to see field staff DOCs, etc.

	6a.6
	How are the results of field testing transmitted to the laboratory for reporting?
	Field log; note on Chain of Custody; etc.  Verbal transmission is not acceptable.

	6a.7
	Are the results for field testing parameters reported under the accredited laboratory's labID?  
	

	Section 6b:  Field Testing Not Performed by Laboratory Staff

	6b.1
	Does the laboratory report to DWELR field testing results that were not performed by laboraotry staff?
	(If no, skip to Section 7)

	6b.2
	Are the field testing results reported using the accredited laboratory's labID?  If not, what labID is used?
	 

	6b.3
	How are the results of field testing transmitted to the accredited laboratory for reporting?
	Field log; note on Chain of Custody; etc.  Verbal transmission is not acceptable.

	Section 7:  Reporting to DWELR

	7.1
	Are records entered manually or via spreadsheet upload?
	

	7.2
	Are spreadsheet entries exported from the laboratory LIMS?
	(If not exported from the LIMS, skip to question 7d)

	7.3
	Are the exported LIMS results checked for accuracy before being uploaded to DWELR?
	Who does the checking?  How?

	7.4
	If spreadsheet results are not exported from the LIMS, does the laboratory overwrite the previous month's spreadsheet?  Or maintain a template with basic information?
	Overwriting the previous month's spreadsheet can cause reporting errors.

	7.5
	Does the laboratory have a policy or procedure which clearly defines when, how, and by whom results are reported to DWELR?
	Avoid duplicate reporting by multiple users or over multiple reporting periods.

	7.6
	Does the laboratory provide adequate training to the individual(s) responsible for reporting data to DWELR?
	Are the most recent versions of the Reporting Form Instructions available and used?

	7.7
	Does the laboratory maintain copies (hard or electronic) of each DWELR submission?
	Not just the confirmation email; encourage use of Printer-Friendly view.

	7.8
	Does the laboratory inspect the Error Report before the 10th of each month?
	

	7.9
	If errors are noted, does the laboratory attempt to resolve the errors?  How?
	Contact client; contact Sanitarian; check site sampling plan; talk to collector; check DWRS; contact EP, PADWIS.  DON'T just try random combinations of sample type and location ID until the error clears!

	7.10
	If the errors cannot be resolved before the 10th of the month what does the lab do?
	Delete results and contact client and/or Sanitarian.

	7.11
	Does the laboratory check for duplicate entries in DWELR before the 10th of each month?
	Duplicate records are NOT included on the Error Report!

	7.12
	If duplicate entries are found, what does the lab do?
	Delete duplicate entries.

	Section 8:  Requests to Report Qualified DW Data

	8.1
	Does the laboratory ever report data to DWELR that does not meet all method and sample acceptance criteria?
	(If no, skip to question 8c)

	8.2
	If yes, do they first submit a Request to Report Qualified DW Data and wait for Department approval?
	

	8.3
	Under what circumstances does the laboratory submit a Request to Report Qualified DW Data?
	Any deviation where the sample result still might be acceptable for compliance purposes.  The laboratory should not require re-sampling until they have confirmed that the results are not acceptable.

	8.4
	Under what circumstances does the laboratory NOT submit a Request to Report Qualified DW Data?
	Didn't follow method procedure; specific deviations listed in the qual request form as unacceptable.  The laboratory should immediately ask for a re-sample for these types of excursions.  They should not submit a request to have the Department invalidate the sample under these circumstances.
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