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NPW Microbiology Holding Time FAQ 
 
REQUIREMENT:  40 CFR 136.3(e) Table II “Required Containers, Preservation Techniques, and 
Holding Times” lists the maximum holding time for bacterial tests under Table IA (total coliform, fecal 
coliform, E. coli, fecal streptococci, enterococci and salmonella) and Table IH (E. coli and enterococci) 
as 6 hours with a footnote stating “Samples analysis should begin immediately, preferably within 2 
hours of collection.  The maximum transport time to the laboratory is 6 hours, and samples should be 
processed within 2 hours of receipt at the laboratory.”   
 
Question 1:  What is the maximum hold time for non-potable water matrix (40 CFR 136) 
bacteria samples? 
Answer 1:  The samples must be received by the laboratory within 6 hours of collection.  The 
laboratory should make every effort to begin analysis of samples within 2 hours of receipt by the 
laboratory.  8 hours is the maximum time that samples may be held from the time of sample collection 
to the start of analysis and still be considered valid. 
 
Question 2:  If a bacterial sample for testing under 40 CFR 136 arrives at the laboratory 7 hours 
after collection and analysis begins within 1 hour have the hold time requirements been met? 
Answer 2:  No, the maximum transport time to the laboratory is 6 hours. 
 
Question 3:  If a bacterial sample for testing under 40 CFR 136 arrives at the laboratory 1 hour 
after sample collection and analysis begins within 7 hours have the hold time requirements 
been met? 
Answer 3:  Yes; however, the laboratory should make every effort to analyze the sample within 2 
hours of receipt by the laboratory 
 
Question 4:  If a bacterial sample for testing under 40 CFR 136 arrives at the laboratory within 
6 hours and analysis begins within 3 hours have the hold time requirements been met? 
Answer 4: No, sample analysis must begin within 8 hours of the time of collection for the sample to be 
considered valid. 
 
Question 5:  If a bacterial sample for testing under 40 CFR 136 arrives at the laboratory within 
6 hours and analysis begins within 2 hours have the hold time requirements been met? 
Answer 5: Yes. 
 
 


